GHEORGHE FIRA

  Se naste in 12 martie la Zlatarei-Valcea, intr-o familie de tarani saraci, intr-un tinut batut de soarta, cu pamanturi sterpe. Se stinge in noiembrie 1936 la Falticeni. Unul din marii folcloristi ai tarii. A urmat Scoala Normala in Craiova, devenind invatator pentru scurt timp in satul natal. Are meritul de-a fi infiintat o biblioteca scolara, cerand carti-donatii-de la carturari de suflet de pe intreg cuprinsul patriei.
   Participa ca ofiter de graniceri in primul razboi mondial. Culege folclor chiar in transee, in pauzele dintre lupte, de la soldatii din diverse regiuni ale tarii. Lupta cu Regimentul 2 Graniceri impotriva divizei rusesti care, retragandu-se pe la Spataresti-Cornu Luncii spre Bucovina, dupa Revolutia din 1917, atacase Falticenii.
   Dupa razboi se stabileste in acest oras ca invatator si director al Scolii primare nr.2 de pe strada Boian (azi Ion Drsgoslav).
   George Enescu, venit in Falticeni sa dea concerte, il viziteaza acasa, sfatuindu-l sa urmeze Conservatorul, ceea ce Gheorghe Fira si face.    Continua sa culeaga neobosit folclor, colaborand cu Const. Brailoiu si George Breazu. A cules cu fonograful circa 3000 de piese muzicale, pe care le-a pus pe note, trimitandu-le apoi la institutiile de profil din Bucuresti. A cutreierat judetele Neamt, Baia, Suceava si Botosani. A colaborat la "Sezatoarea", revista "Ion Creanga" din Barlad s.a. Ajunge profesor de muzica la Liceul "Nicu Gane". Face  ilustratia muzicala la multe din cele 25 de piese de teatru scolar ale institutorului si dramaturgului Serafim lonescu. A condus coruri la liceu si la catedrala.
   Efortul depus pe teren, programul scolar incarcat, dar mai ales noptile pierdute pentru a transcrie piesele muzicale inregistrate pe fonograf, i-au primejduit sanatatea. La acestea adaugam urmarile frontului. A fost ranit si decorat pe merit pentru fapte de vitejie. In 1936 este operat la Iasi, i se taie piciorul, dar nu-si mai poate reface sanatatea. Se stinge, regretat de familie si de cei care l-au cunoscut si pretuit. Isi doarme  somnul de veci in, Cimitirul Gradini, langa sotie si fiica mai mare, disparuta in plina tinerete.